No Products in the Cart
Dünya ekonomisinin dijitalleşmesi ve büyümesi, veri merkezlerinin önemini artırmaktadır. İşletmeler, hükümetler ve bireyler büyük miktarda veriye dayalı hizmetlerden ve iş süreçlerinden faydalanmaktadır. Veri merkezleri, bulut bilişim, yapay zekâ, büyük veri analitiği, e-ticaret, sosyal medya, sağlık hizmetleri, finansal işlemler gibi birçok sektörde kritik bir altyapı rolü üstlenmektedir.
Veri merkezleri, günümüzde dijitalleşmenin hızlanması ve bilgi teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla büyük önem kazanmaktadır. İnternet kullanımının artması, bulut bilişim, yapay zekâ, büyük veri analitiği gibi teknolojilerin benimsenmesiyle birlikte veri merkezi talebi de sürekli olarak artmaktadır. Büyük şirketler, finansal kuruluşlar, hükümetler ve hizmet sağlayıcılar, kendi veri merkezlerini inşa ederek veya hizmet satın alarak bu altyapıya yatırım yapmaktadır. Yapılan araştırmalara göre; 2021 yılında veri merkezlerinin global ölçekteki enerji tüketimi dünya genelindeki ihtiyacın %3’üne karşılık gelmektedir.
Dünya Geneli Dijitalleşme ve Bağlı Enerji Göstergeleri, 2015-2021 |
|
||
|
2015 |
2021 |
Değişim |
Internet Kullanıcıları |
3 Milyar |
4,9 Milyar |
+60% |
Internet Trafiği |
0,6 ZB |
3,4 ZB |
+440% |
Veri Merkezi İş Yükü |
180 Milyon |
650 Milyon |
+260% |
Veri Merkezi Enerji Tüketimi (Kripto Hariç) |
200 TWh |
220-320 TWh |
+10-60% |
Kripto Madenciliği Enerji Tüketimi |
4 TWh |
100-140 TWh |
+2300-3300% |
Veri İletim Ağı Enerji Tüketimi |
220 TWh |
260-340 TWh |
+20-60% |
Dijitalleşmeye bağlı olarak sektördeki üstel büyüme hızı; aynı zamanda depolanan, işlenen ve korunan verinin önemi de büyük ölçüde artırmaktadır. Bu sebeple Veri merkezlerinin kesintisiz çalışması büyük önem taşır. Bu nedenle kesintisiz güç kaynakları kullanılmaktadır. Kesintisiz güç kaynakları, elektrik kesintileri veya dalgalanmaları durumunda devreye girerek enerji sağlar ve veri merkezlerinin sürekli çalışmasını sağlar. Ayrıca veri merkezlerinde kullanılan sunucular, ağ ekipmanları ve depolama sistemleri gibi cihazlar, kesintisiz güç kaynakları sayesinde enerji kesintilerinden etkilenmeden çalışabilir. Bu da hizmet kesintisi, veri kaybı ve maddi kayıpların önlenmesine yardımcı olur. Günümüzde kullanımı başlayan ve gelecekte yaşamın bir parçası olacak IoT, 5G ağları, yapay zekâ gibi teknolojilerin yaygınlaşmasıyla veri merkezi talebi daha da artacak ve kesintisiz güç kaynaklarına olan ihtiyaç da artacaktır. Bu yüzden veri merkezlerinde kesintisiz güç kaynaklarının kullanımı giderek daha fazla önem kazanacaktır.
Enerji kesintileri; donanım arızaları, yazılım hataları, doğal afetler ve siber saldırılar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bir veri merkezi kesintisinin maliyeti, veri merkezinin büyüklüğü ve karmaşıklığı, kesinti süresi ve işletme üzerindeki etkiye bağlı olarak değişebilir. Gartner tarafından yapılan bir çalışmaya göre, bir veri merkezi kesintisinin ortalama maliyeti dakika başına 5,600 dolar olarak belirlenmiştir. Bu da bir saatlik bir kesintinin bir işletme için ortalama 336,000 dolar maliyeti olabileceği anlamına gelir. Bir kesintinin maliyeti, veri merkezlerine kritik uygulamaları için bağımlı olan işletmeler için daha da yüksek olabilir. Örneğin, ticaret sisteminde bir kesinti yaşayan bir finansal hizmetler şirketi, milyonlarca dolar gelir kaybedebilir.
Beklenmedik kesintilerin direkt kayıplarına ek olarak kesintiye ilişkilin farklı kayıplar da oluşabilmektedir:
Son zamanlarda yaşanan bazı veri merkezi kesintileri ve bu kesintilerin maliyetleriyle ilgili bazı örnekler aşağıdaki gibidir:
Bunlar, son yıllarda meydana gelen birçok veri merkezi kesintisinin sadece birkaç örneğidir. Bu kesintilerin maliyeti hem mali hem de operasyon açısından önemli olabilir. Veri merkezlerine bağımlı olan işletmeler, kapsamlı bir felaket kurtarma planı uygulayarak ve yedekli donanım ve yazılıma yatırım yaparak kesinti riskini azaltma önlemleri almalıdır.
Kesintisiz Enerji ve Altyapı Tasarımı: Veri Merkezlerinde Başarının Anahtarı
Veri merkezlerinde barındırılan ve işlenen verinin kritikliği, kesinti esnasında oluşan finansal hasarın boyutunu da her geçen gün artırmaktadır. Bu sebeple veri merkezleri için çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından altyapı tasarımına dair standartlar ve kural setleri belirlenmektedir. Genel olarak amacın beyaz alanların kesintisiz güç ve bu alan içindeki kritik yüklerin ihtiyaç duydukları iklimlendirmenin kesintisiz olmasını sağlamak olduğu bu kural setleri temel olarak ekipman yedekliliği ile başlar. Farklı kurum ve kuruluşlar; veri merkezlerinin altyapı yedekliliğini “Seviye 1-2-X” veya “Tier I-II-X” gibi oluşturdukları sınıflandırmalar ile kesintisiz enerji beslemelerini en üst seviyeye çıkarmayı hedeflerler. Tasarım prensibi açısından altyapı ekipmanı yedekliliğinin yanı sıra, mahal yedekliliği ile de kesinti riskini minimize eden standartlar da bulunmaktadır.
Kesintisiz hizmet vermesi hedeflenen veri merkezlerinin yedekliliğe bağlı tasarım koşullarının haricinde, kullanılacak altyapı sistemleri kritik değer taşımaktadır. Bu sistemlerin ilki olarak kaynak seçimi belirmektedir. Veri merkezi için enerji kaynakları; şebeke enerjisi, fosil yakıt ile çalışan (Dizel, benzin, doğalgaz vb.) jeneratörler, yenilenebilir enerji sistemleridir.
Veri merkezlerinde şebekenin enerji kaynağı olarak kullanılması; bu kaynağın yönetiminin veri merkezi operatöründe olmamasından dolayı plansız bir kesinti riski oluşturmaktadır.
Veri merkezlerinde farklı yakıt kaynakları ile çalışan jeneratör kullanımı; yönetiminin işletme operatöründe olmasından dolayı fayda sağlarken, birim enerji maliyetinin yüksek olmasından dolayı tesisler tarafından sürekli kullanım açısından şebeke enerjisine göre ciddi oranda mali yük oluşturmaktadır.
Veri merkezlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması; kaynağın sonsuz ve doğal olması sebebiyle hem finansal açıdan hem de çevre politikalarına uyum açısından tercih sebebi olabilmektedir. Ancak kaynağın sürekli olmaması (Örneğin; rüzgarın her an olmaması veya gece vakti güneş enerjisinin kullanılamaması gibi), enerji miktarının değişkenlik göstererek dalgalanması vb. sebeplerden ötürü bu kaynağın tek başına birincil kaynak olarak kullanılmasının önünde engel oluşturmaktadır.
Farklı enerji kaynaklarının tekil olarak veya farklı kombinasyonlarla kullanımı, veri merkezlerinde çoğunlukla tercih edilen işletme modelidir. Ancak bu enerji kaynaklarının altyapı tasarımına göre farklı seviyelerde yedekli olarak kurgusu dahi ele alınırsa; enerji kaynakları arasında geçiş esnasında milisaniyeler mertebesinde olsa dahil kesintiler yaşanmaktadır. Bu kesintiler ise beyaz alanlarda yer alan kritik ekipmanlarda enerji kesintisine, arızalara vb. problemlere yol açmaktadır. Dolayısıyla veri merkezlerinde ana enerji kaynakları ve/veya onların kombinasyonlarının yanı sıra kesintisiz güç kaynakları ile desteklenerek işletilmektedirler.
Günümüzde kesintisiz güç kaynakları çoğunlukla statik, dinamik UPS (kesintisiz güç kaynağı) gibi çözümlerden oluşmakla birlikte, farklı kaynaklar olarak flywheels gibi ekipmanlar da kullanılmaktadır.
Statik UPS: En çok tercih edilen kesintisiz güç kaynağı metodu olup, batarya desteği ile birlikte (Tercih edilen kapasiteye göre değişiklik gösterebilir) dakikalar mertebesinde kritik yüklere enerji sağlamaktadırlar.
Veri merkezlerinde kullanılan statik UPS' lerin iki ana türü bulunmaktadır:
Veri merkezlerinde UPS kullanmanın ek faydaları şunlardır:
Dinamik UPS: Dinamik UPS uygulamaları, veri merkezlerine güç sağlamak için kullanılan bir UPS türüdür. Dinamik UPS uygulamaları, veri merkezine sağladıkları güç miktarını dinamik olarak ayarlayabilme özelliğiyle geleneksel UPS' lerden farklılık gösterir. Bu, dinamik UPS uygulamalarının daha verimli olmasını ve veri merkezine daha iyi bir güç kalitesi sağlamasını sağlar. Veri merkezlerinde dinamik UPS uygulamaları kullanmanın bazı avantajları ve dezavantajlarına değinilirse:
Flywheel (Volanlar): Flywheel' ler, veri merkezlerine yedek güç sağlamak için kullanılan bir enerji depolama cihazı türüdür. Flywheel' ler, ağır bir çarkı döndürerek enerji depolar. Güç kesildiğinde Flywheel devam ederken dönmeye devam eder ve veri merkezine kısa bir süre için güç sağlar.
Veri merkezlerinde Flywheel kullanmanın bazı avantajları ve dezavantajları şunlardır:
Genel olarak, Flywheel' ler geleneksel pillere göre birçok avantaj sunar. Ancak, daha pahalıdır ve daha fazla alan gerektirir. İşletmeler, Flywheel kullanmadan önce ihtiyaçlarını dikkatlice değerlendirmelidir.
Veri merkezlerinde farklı enerji kaynaklarının ve/veya hibrit kullanımının işletmenin yapısına göre seçimi ile birlikte kesintisiz güç kaynaklarının kullanımı; veri merkezlerinin güvenilir, kesintisiz ve yüksek performanslı bir şekilde çalışmasını sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Bu cihazların kullanımı, veri merkezlerinin iş sürekliliğini sağlamak, veri güvenliğini korumak ve müşteri memnuniyetini artırmak için gereklidir. Veri merkezi yöneticileri, doğru kesintisiz güç kaynağı çözümünü seçerek, veri merkezlerinin sürekli olarak hizmet vermesini sağlayabilir ve işletmelerinin başarısını destekleyebilirler.
Sıvı Soğutma: Veri Merkezi Soğutmada Oyunun Kurallarını Değiştirecek mi, Yoksa Aşırı Abartılmış Bir Çözüm mü? Veri merkezi dünyası durmaksızın değişiyor ve bu değişim soğutma sistemlerini de etkiliyor. Yapay zekadaki (AI) gelişmeler güç tüketimini artırırken, geleneksel hava soğutması bu yükü kaldıramıyor....
Yazar: Oğuzhan Çilenk - Data Center Design and Operations Engineer – Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
20yy.’ın ikinci yarısıyla beraber hayatımıza giren ve hızla yaygınlaşan bilgisayarlar ile 2000’li yıllarla beraber internetinde geniş kitlelere yayılması, depolama alanlarına ihtiyaç doğurmuştur...
Yazar: Halil İbrahim Geylan – Data Center Design and Operations Engineer - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)
Bu yazımızda veri merkezlerinde sıklıkla göz ardı edilen ancak kritik öneme sahip olan bir unsuru, yani BT (Bilgi Teknolojileri) ekipmanlardan atılan egzoz havasını ele alıyoruz...
Yazar: Oğuzhan Çilenk - Data Center Design and Operations Engineer – Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu