2025 yılı için Kurumsal ve Bireysel üyelik onayları başlamıştır.
Üyelik avantajlarından yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

(Sponsorlu İçerik)
Yapay Zeka Odaklı Veri Merkezi Patlaması Benzeri Görülmemiş Bir Güç Talebini Tetikliyor

on October 21, 2024

Veri merkezleri dijital ekonominin hareketli sinir merkezleridir. Bu merkezler, giderek birbirine bağlanan ve elektriklenen bir dünyada arama motorlarından e-ticaret platformlarına ve kredi kartı işlemlerine kadar her şeye güç veriyor. 

Veri merkezi pazarı, bulut hizmetleri sağlayıcılarının (CSP'ler) sürekli büyümesi ve Yapay Zeka (AI) devrimi sayesinde patlama yaşıyor. Bu operasyonların boyutu, ölçeği ve kapasitesi de talebe ayak uydurmak adına katlanarak artıyor. 

Yapay zeka, geleneksel bulut bilgi işlemlerin çok daha fazla işlem gücü gerektirmekte, bu da sunucular ve yerel şebekeler üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor. Örneğin ortalama bir ChatGPT sorgusunun işlenmesi, bir Google aramasından 10 kat daha fazla elektrik gerektiriyor.1 

"On yıl önce, 30 megavatlık bir veri merkezi çok büyük kabul edilirdi. Şimdi ise bir şirket 300 megavatlık bir veri merkezi kurmayı planladığını açıkladığında kimse gözünü kırpmıyor," diyor ABB ABD Veri Segmenti Lideri Harry Handlin. "Yapay zeka ile birlikte 1 gigavattlık veri merkezleri norm haline geldi."

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin önümüzdeki beş yıl içinde yeni veri merkezlerine 1 trilyon dolar yatırım yapılacağı tahmin ediliyor. Bu agresif genişleme, elektrik talebinde benzeri görülmemiş bir artışı körüklüyor. 

Veri merkezleri dünya elektrik tüketiminin %1'inden biraz fazlasını2 oluşturuyor ve dijitalleşmenin 2030 yılına kadar bu rakamı iki katına çıkarması bekleniyor. 50 megavatlık bir veri merkezindeki enerji tüketimi küçük bir kasaba ile karşılaştırılabilir.3 Yüksek kaliteli güce güvenilir erişim, 7/24 hizmet sağlaması için kritik öneme sahiptir. 

Bu da veri merkezi operatörlerinin sürekli, güvenilir ve esnek bir güç kaynağı sağlamak ve artan veri talebini karşılamak için altyapılarını yükseltmeleri gerektiği anlamına geliyor.   

Handlin, "Yapay zeka ile gördüğümüz şey Uzay Yarışı'na benziyor," diye ekledi. "Standardı belirlemek için en fazla elektrikli cihazı çalışır hale getirmek için bir koşu ve mücadele söz konusu."

ABB Elektrifikasyon'un sektör lideri çözüm portföyü, dünyanın dört bir yanındaki veri merkezi müşterilerinin çalışma süresinden enerji verimliliğine kadar bugünün ve yarının enerji zorluklarını aşmalarına yardımcı oluyor.

ABB Veri Merkezi Çözüm Portföyü Yöneticisi Danel Turk, "ABB genelindeki portföyümüz, veri merkezlerinin sürdürülebilir bir şekilde 7/24 çalışmasını sağlamak için trafo merkezlerinden, güç korumasına ve kablolamaya kadar tüm kritik güç unsurlarına yardımcı olabilir" dedi.

Örneklerden biri ABB'nin sürekli ve güvenilir bir güç kaynağı sağlayan orta gerilim Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) çözümü olan HiPerGuard. Yapay zeka veri merkezleri, kullanılmayan güç rezervlerinden yararlanarak şebekeyi stabilize etmek ve güvence altına almak için bir batarya depolama çözümü olarak kullanılabilen ve güç koruma teknolojisinin pazara sunulan ilk uygulayıcıları konumunda. 

Veri merkezi sürdürülebilirliği ve verimliliğine artan talep, ABB Elektrifikasyon'un gelişen müşteri ihtiyaçlarını nasıl desteklediğini de etkiliyor. Mikro şebeke çözümleri veri merkezlerinin enerji karışımlarının bir parçası olarak batarya enerji depolama sistemi ile birlikte güneş panelleri gibi yerinde üretimden yararlanmaları için fırsatlar sunuyor.

Veri merkezi sürdürülebilirliği ve verimliliğine artan talep, ABB Elektrifikasyon'un gelişen müşteri ihtiyaçlarını nasıl desteklediğini de etkiliyor. Mikro şebeke çözümleri veri merkezlerinin enerji karışımlarının bir parçası olarak batarya enerji depolama sistemi ile birlikte güneş panelleri gibi yerinde üretimden yararlanmaları için fırsatlar sunuyor.

Küresel ayak izi ve 100 yılı aşkın elektrifikasyon deneyimi ile ABB Elektrifikasyon, hızlı ve ölçekli çözümler sunuyor. 

Turk, "İngiltere'den Çin'e ve ABD'ye kadar ayaklarımız yere basıyor, uzun süreli ilişkilerimiz ve hızla değişen bu ortamda neyin gerekli olduğuna dair derin bir bilgimiz var" dedi. 

Referanslar:  
1 ChatGPT geleneksel bir web aramasından 15 kat daha fazla enerji gerektiriyor (qz.com)  
2 Veri merkezleri ve ağlar - IEA  
3 2023'te veri merkezleri için enerji verimliliği öngörüleri | Data Centre Magazine  
4 Veri Merkezleri Ne Kadar Enerji Kullanıyor? - Dataspan

 

https://new.abb.com/news/tr/detail/118576/yapay-zeka-odakli-veri-merkezi-patlamasi-benzeri-gorulmemis-bir-guc-talebini-tetikliyor

Yazar: ABB

Günümüzde artan dijitalleşme, dünyanın birçok noktasında veri merkezlerinin inşa edilmesine yol açtı. IoT, bulut bilişim ve yapay zeka gibi teknolojilerin yükselişi, veri merkezlerini dönüştürerek daha gelişmiş altyapılara olan talebi artırdı. Veri merkezlerinin hem sayısının artması hem de niteliklerinin çeşitlenmesi, enerji tüketimi konusunu önemli bir gündem maddesi haline getirdi. Bu gelişmelere paralel olarak işletmeler, sürdürülebilirlik odaklı projelere yöneldi ve Boreas Teknoloji gibi şirketler de veri merkezlerinin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak amacıyla yenilikçi çözümler sunmaya başladı.

Yazar: Çağrı Akkaya / Boreas Teknoloji

on October 24, 2024

Veri merkezleri dijital ekonominin hareketli sinir merkezleridir. Bu merkezler, giderek birbirine bağlanan ve elektriklenen bir dünyada arama motorlarından e-ticaret platformlarına ve kredi kartı işlemlerine kadar her şeye güç veriyor. 

Yazar: ABB

on October 21, 2024

Sıvı Soğutma: Veri Merkezi Soğutmada Oyunun Kurallarını Değiştirecek mi, Yoksa Aşırı Abartılmış Bir Çözüm mü? ...

Yazar: Oğuzhan Çilenk - Data Center Design and Operations Engineer – Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

on May 22, 2024

Data Center Network Türkiye, ulusal çapta veri merkezi ve IT profesyonellerini bir araya getiren bir topluluktur. 5000'in üzerinde takipçisi olan topluluğun siz de bir parçası olmak, eğitimlere katılmak, güncel gelişme ve haberler hakkında bilgi almak, sektördeki iş ilanlarını görüntüleyebilmek, fiziki ve online etkinlikler aracılığıyla meslektaşlarınızla buluşmak ister misiniz? Kariyerinizde bir üst basamağa çıkmak ve topluluk içinde aktif yer alabilmek için bize ulaşın.

BACK TO TOP